top of page

Hva kjennetegner god ledelse? Og hva bør du unngå som leder


Lytt til podcasten Jobb med mening for å høre mer om god ledelse, og hva du bør, og ikke bør gjøre som leder
Lytt til podcasten Jobb med mening for å høre mer om god ledelse, og hva du bør, og ikke bør gjøre som leder

Dårlig ledelse er en av de vanligste årsakene til mistrivsel på jobb.


Da jeg spurte følgerne mine på Instagram hva som skaper mest stress i arbeidslivet, trodde jeg svarene skulle handle om for mye å gjøre, dårlig arbeidsmiljø eller usikkerhet i omstilling. Men det som fikk flest stemmer var dette: Dårlig ledelse og lite støtte fra leder.


Det sier noe viktig. Mange føler seg ikke sett. Ikke fulgt opp. Ikke støttet. Og selv om det finnes mange flinke ledere der ute, så er det noen mønstre som går igjen når ledelse ikke fungerer.


I denne artikkelen deler jeg fire vanlige feil som går igjen hos ledere – og hva du heller kan gjøre.


1. Du tror at “ingen tilbakemelding” er bra nok


En klassiker:"Så lenge du ikke hører noe, så gjør du en god jobb."


Problemet er bare at det ikke fungerer. Vi mennesker trenger anerkjennelse for å ha det bra på jobb. Ikke nødvendigvis store ord – men å bli sett, bekreftet og vite at det vi gjør betyr noe.


Hva du heller bør gjøre: Gi konkret og ærlig tilbakemelding. Si hva du setter pris på – og hvorfor. Det gjør en stor forskjell for folka du leder.


2. Du gir ros som er så generell at den ikke treffer


Noen ledere sier “bra jobba, folkens” i et møte, og tenker at det dekker behovet for anerkjennelse. Men når alt og alle får samme tilbakemelding, mister den verdi. Den blir tom og upersonlig.


Hva du heller bør gjøre: Vær konkret. Si hva du så, og hvilken effekt det hadde. Eksempel: “Jeg la merke til hvordan du tok styring i det møtet. Det fikk oss videre. Fortsett med det fremover.”


3. Du er fysisk til stede – men ikke mentalt


Du deltar i møter, men ser på mobilen. Du haster forbi i gangen uten å hilse. Du husker kanskje ikke navnet til en ansatt som har vært der i flere år. Det virker kanskje som småting, men det setter spor. Det skaper avstand.


Hva du heller bør gjøre: Alltid vær til stede der du er - "be present"! Se folk. Løft blikket. Vis at du bryr deg. En enkel melding til en sykemeldt medarbeider – “vi tenker på deg” – kan bety mer enn du aner.


4. Du vegrer deg for å ta de ærlige samtalene


Det er lett å unngå det som er vanskelig. Du håper kanskje det løser seg selv. Men ofte skjer det motsatte: det vokser. Medarbeidere kjenner når noe henger i lufta. Når det er usagt kritikk, frustrasjon eller manglende retning. Og det skaper usikkerhet.


Hva du heller bør gjøre: Øv deg på å ta samtalen. Tidlig. Ærlig. Med respekt. Du trenger ikke ha alle svar. Men du må tørre å stå i det.


God ledelse er ikke rakettforskning – men det krever bevissthet


Du trenger på ingen måte å være perfekt. Den perfekte leder eksisterer ikke! Du trenger ikke vite alt. Men du trenger å være nysgjerrig. Tilstede. Og villig til å lære.


Still deg selv disse spørsmålene:– Ser jeg menneskene jeg leder?– Vet de hva jeg forventer av dem?– Føler de seg trygge, sett og verdsatt?


Når folk føler seg trygge og betydningsfulle, så vokser de. Og da vokser også resultatene.

Små, konkrete endringer i hverdagen din som leder, kan utgjøre en stor forskjell for folka du leder. Når ledelse fungerer, så merkes det på arbeidsplassen og i arbeidsmiljøet. Folk løfter blikket. De tør å si ifra. De trives bedre. Og det gir ringvirkninger langt utover det som umiddelbart er synlig.



Vil du høre mer om ledelse, lytt til podcasten min Jobb med mening, episode "hva gjør du hvis du har en dårlig leder?". Lytt på Spotify her!




Commentaires


Ståle Anderstuen - meningsfull jobb

STÅLE ANDERSTUEN

Veiledning, kurs & foredrag

- med erfaring og utdanning

  • Ledelse, prosjektledelse & bedriftsutvikling

  • Veiledning, coaching og selvledelse

  • Arbeidspsykologi, helsepsykologi & religionspsykologi​

    • LinkedIn
    • Instagram
    bottom of page