top of page
Forfatterens bildeStåle Anderstuen

3 ENKLE STEG TIL NY JOBB

Oppdatert: 29. jun. 2022

Kjenner du på at du har lyst på ny jobb?


Det er mange grunner til at folk vurderer et karriereskifte. Det kan handle om alt fra oppsigelse eller nedbemanning, misnøye med leder, kolleger eller arbeidsoppgaver, eller at man ønsker seg noe nytt og mer utfordrende. Felles for de fleste er at de opplever det utfordrende å komme i gang med jobbsøkingen. Det er helt vanlig å kjenne på usikkerhet i forbindelse med hvilke jobber man har lyst på og passer til. Det viktigste er å bare gjøre noe, å komme i gang!



Her får du 3 steg for å gjennomføre et karriereskifte



Steg 1: Bli kjent med deg selv

Bli klar over din unike kompetanse og sett ord på hva du kan. Jobbsøking handler om kommunikasjon. Det vil si at du må kunne kommunisere tydelig til arbeidsgiver hva du kan, vil og hva du kan bidra med i den nye jobben. Start med å notere ned all arbeidserfaringen din. Hva slags roller har du hatt? Har du hatt ansvar for noe i de ulike jobbene? Hvilke konkrete arbeidsoppgaver gjorde du?


Få med deg all utdanning og eventuelle kurs. Skriv også ned hvilke interesser du har som du kunne tenke deg å jobbe med. Noter ned hva styrkene dine er. Hva du er god på. Alle er gode på noe, og mindre gode på andre ting. Mange opplever at det føles "skrytete" å skulle si hva man er god på. Jeg vil forsøke å gi deg et litt annet perspektiv på dette.


Du skryter ikke når du viser til dine konkrete erfaringer. Det vil si hvilke kunnskaper og ferdigheter du har fått gjennom erfaringer du har hatt. Det er å fremheve hva du kan bidra med. Arbeidsgiver har et behov for noen som kan fylle en stilling hos dem. Din jobb er å kommunisere hva du kan bidra med i stillingen du søker på.


Noter ned hva som er viktig for deg i den nye jobben. Er det viktig at det er i nærheten av hjem eller barnehage? Hvor stor vekt har arbeidstider og lønn for deg i ny jobb? Kan du tåle å gå ned i lønn? Vil du jobbe et lite sted med få kolleger, eller et sted med mange medarbeidere?


Steg 2: Bli kjent med markedet

Kartlegg markedet. Hva finnes det av ledige stillinger? Er det noen arbeidsgivere du synes er særlig interessante? Hvilke stillinger har de der? Hva er kvalifikasjonene for å jobbe i de stillingene? Når du gjør research kan du finne frem til både nye og gamle stillingsannonser ved å bruke google og jobbsøkeportaler. LinkedIn er også et meget godt verktøy for å gjøre research på bedrifter. Søk opp bedriften, følg de, se hvem som jobber der, følg med på ledige stillinger og oppdateringer.

Brenner du for en spesiell bransje? Eller kanskje du er opptatt av miljøet, integrering eller bærekraft? Når du leter etter arbeidsgivere kan du dele motivasjonen din for å jobbe hos de inn i tre ulike nivåer. Samfunnsoppdraget til bedriften, rollen du skal fylle, eller arbeidsoppgavene du skal gjøre.



Steg 3: Skap en link mellom deg og jobben

Når du har funnet en stilling du ønsker å søke på, er det på tide å skrive søknad. Hva er viktig i en søknad?


Jobbsøking handler om kommunikasjon. Enkelt og greit. Kanskje kjenner du til noen, eller du selv har opplevd, å være «skapt for stillingen», men den gikk til noen andre? Hvorfor det skjedde, er sannsynligvis fordi noen andre gjorde den beste jobben med å kommunisere bidraget sitt til arbeidsgivers behov. Det er faktisk en god nyhet. Det betyr at hvis du blir god på å kommunisere ditt bidrag til arbeidsgiver, vil det øke sjansene dine for at du er den som blir ansatt i den neste jobben du ønsker deg.


Arbeidsgiver har et behov for noen som kan fylle en stilling hos dem. Din jobb er altså å kommunisere hva du kan bidra med i stillingen du søker på. Ta utgangspunkt i stillingsutlysningen og foreta en grundig analyse.


Hva er kvalifikasjonene som kreves for stillingen? Man kan skille mellom må-krav og bør-krav. Hvis det står at det er ønskelig med en viss type kvalifikasjon, er det ikke et absolutt krav for stillingen. Et må-krav er gjerne et absolutt kriterie. Hvis du er i tvil på om du er kvalifisert, ta gjerne en telefon til arbeidsgiver. Presenter deg og bakgrunnen din kort og spør om du er innenfor kravene i forhold til arbeidserfaringen eller utdanningen din.


Hva er sentrale arbeidsoppgaver? Tenk hva du har av erfaring som er direkte overførbar kompetanse. Sorter ut hva du har gjort tidligere som er tilsvarende oppgavene som etterspørres. Hvis du ikke har gjort tilsvarende arbeidsoppgaver tidligere har du kanskje indirekte overførbar kompetanse - hva du har gjort som ligner på arbeidsoppgavene som skal utføres.


Hvilke personlige egenskaper etterspørres? Se etter hvilke personlige egenskaper de ønsker at du har, og tenk tilbake til situasjoner der du har utvist disse personlige egenskapene. Spør de etter en som er fleksibel, god på samarbeid og kan levere på tidsfrister? Tenk gjennom i hvilke situasjoner har du vært fleksibel? Hva gjorde du da? Når du samarbeider, hvem er du da? Vis til konkrete eksempler som støtter opp under dine personlige egenskaper.


Bonustips!

Å vise til konkrete eksempler er gull. Ingen andre har nettopp dine unike erfaringer. For å skille deg ut i søknadsbunken - vis til konkrete eksempler!



Få støtte på veien

Mange kan kjenne på at de opplever det ensomt og krevende å finne ut av hva man kan og hva man kan tilby arbeidsgivere på egenhånd. Det kan være nyttig med en sparringspartner som kan utfordre og drive deg frem.


Ta kontakt med meg for inspirasjon til hvordan du kan kommunisere din unike kompetanse til arbeidsgivere!



Lykke til med jobbsøkingen!





71 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page